Content Management Powered by CuteNews
Stalna misija Republike Srbije pri Savetu Evrope
| |     ћирилица | english  
Naslovna
15.09.2021. - Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu.

"Vaša Svetosti,poštovani člane predsedništva Bosne i Hercegovine gospodine Dodik,uvažena predsednice Republike Srpske gospođo Cvijanović, uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade Republike Srbije gospođo Brnabić, Vaše ekselencije, časni oci, dragi prijatelji,

Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci.

Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918. godine, jurišajući ispod tih barjaka, pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim, srpskim junacima!

Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice, srpska trobojka, crveno-plavo-bela, bila je i veća i važnija i preča od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu, ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su zastave preživele.

Zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo, i gde idemo.

To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti.

Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, ali i zajedničkom planu za budućnost.

Tog 15. septembra, 1918. godine, jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!

Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu.

I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu, u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, ali i zastava budućnosti.

Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i pravo na postojanje.

To je pravo na dostojanstvo, pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno - pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo.

I sebi, i drugima.

Nije uvek sve bilo sasvim svetlo tokom istorije, i najčešće prema nama samima, ponekad i prema drugima, ali, bar na ovim prostorima, ne postoji nacija koja je prošla kroz toliku tamu, i onu grobnu, nacija koja je podnela toliku žrtvu da bi ugledala svetlo i postala nacija, slobodna.

Šta ćemo od svega toga da zaboravimo, a mnoge stvari moramo, tek da ne bismo večno živeli u prošlosti, može da bude isključivo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane.

I odmah da bude jasno, ovu zastavu, sve one koji pod njom i zbog nje leže, zastavu našeg stradanja, zastavu naših kostiju, naših jama, logora, dece koju su nam uzeli, sasvim sigurno nikada nećemo zaboraviti i sa ponosom ćemo je nositi.

U njoj, i to je još jedna važna lekcija koju moramo da naučimo, jesu i sve naše besmislene podele, svi propali snovi koje smo sanjali, svaka greška koju smo napravili, ali ono što u tome jeste bitno je to da, i takva, ta zastava naša, predstavlja ono jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, da jesmo različiti, ali i da znamo da je lepota zajedništva, lepota zastave, upravo i u tome.

Baš zato, naša crveno-plavo-bela trobojka nije nikakav poziv na jednoumlje, već potpuno suprotno suprotno, na čuvanje svih naših razlika pod jednom, istom zastavom.

Pod simbolom slobode, identiteta, postojanja, prava na život, jer to jesu uslovi za različitost.

Robovi su svi isti, porobljeni. Slobodni ljudi se razlikuju, zato što su slobodni.

I to je nešto što mora da važi za sve ljude na Balkanu, bez obzira na to gde žive. Da budu slobodni, u istoj meri, sa istim pravima, sa svojim jezikom, verom, kulturom i tradicijom.

I nije to nikakav poseban srpski svet, za koji nas optužuju, to je, jednostavno, svet slobodnih, svet onih sa svojim imenom, sa pravom da glasno i bez posledica mogu da ga izgovore, uvek, i na svakom mestu.

Nikada više za srpsku trobojku nikome nećemo da se izvinjavamo. Nosićemo je sa ponosom uvek, i svugde. Za nas ne postoji ništa važnije i preče od jedinstva našeg naroda.

I to, po nama, mora da važi za sve narode na Balkanu, bez ikakvih izuzetaka, a pogotovo bez stalnih pokušaja da se nekome, Srbima, pre svega, dozvoli ponekad ime, ali i da se, uz to ime, doda i žig krivice.

Ovaj naš praznik jedinstva i slobode, ova naša zastava,imaju i tu ulogu, oni su dokaz da to, biti Srbin, ne znači i biti kriv, ne znači nositi teret osude, već, upravo suprotno, oni govore da uz to ime ide ponos.

Ponos zbog Mišara, Deligrada, Ćele kule, i Takova, Kumanova, Miloša, Đorđa, Mihajla, ponos zbog Kolubare, Cera, Kajmakčalana, ponos zbog Petra i Aleksandra, svih života datih za jedan lep, najlepši pokušaj svih antifašista da sačuvamo slobodu i u to najteže vreme, ali i zbog mučenika iz Prebilovaca, Jadovna, Jasenovca, koje nikada više ne smemo da zaboravimo, kao što smo zaboravljali 70 godina.

I to smo mi. To je Srbija. To je nova Srbija, drugačija Srbija, ponosna Srbija, koja ni od koga ništa ne traži i koja nikoga neće da moli, koja samo hoće da ima prava, baš kao što imaju svi ostali, i ništa više, ali i ništa manje.

To je jezik, naš srpski jezik, jezik i Meše Selimovića, i Ive Andrića, i Miloša Crnjanskog. To je kultura koju smo stvarali, to je vera bez mržnje, to je naše biće, to nas određuje i čini dostojnim narodom.

To nam, na kraju, daje snagu, nauk, da u ovom veku, čiji temelji su nam danas u rukama, tražimo mir i da svoju snagu, veličinu, otkrijemo u životu, u onome što ga čini boljim, u radu, u velikim poduhvatima pravljenja puteva i mostova, u povezivanju, u fabrikama, novim bolnicama, u znanju i veri da umemo, možemo, jednako, ili više od svih drugih.

I kao što se mi ponosimo precima koji su za slobodu davali živote, tako sutra naši potomci treba da se ponose nama, koji ih učimo kako se za slobodu živi i kako se, u slobodi, živi.

I treba da ih naučimo kako se pamti, i kako se, samo svojom voljom, zaboravlja. Kako se zaslužuje dostojanstvo i kako se poštuje temelj.

A temelj jeste to ime, Srbija, pod kojim su toliki nepoznati sahranjeni. I ta naša zastava, u koju su utkali svoje živote, da ostanu prepoznati. I slava, Otadžbina, koja svoju decu vidi, čuje, i pomaže, ma gde ona bila.

Temelj je i ovaj praznik, praznik našeg identiteta, naše istorije, ali i naših različitosti koje, opet, daju i slavu i bol u prošlosti, i jasan plan za budućnost.

I hoću da kažem veliko hvala našem narodu u Republici Srpskoj, hoću da kažem i veliko hvala njegovim predstavnicima, koji su ovde, hoću da kažem veliko hvala i našem narodu u Crnoj Gori i njegovim predstavnicima, onima koji se ne stide da kažu da su Srbi, hoću da kažem i veliko hvala našem mučeničkom narodu na Kosovu i Metohiji, njihovim predstavnicima, koji su večeras ovde, sa nama, ali i da kažem veliko hvala svima onima koji danas nisu smeli da istaknu svoju, srpsku zastavu zbog pretnji njihovih režima u regionu, da im kažem hvala, jer znam da su njihova srca večeras ovde, sa nama i da kucaju za naš, za svoj srpski narod.

I dozvolite mi, na kraju, da kažem da ono što ću da radim, koliko god budem mogao, svom snagom, svim srcem, svom dušom, onoliko vremena koliko je ostalo, vodiću Srbiju da bude još jača, snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj, nikada ne dirajući u prava Bosne i Hercegovine, da pomognemo našem narodu i u Crnoj Gori, i na svakom mestu, i da zaštitimo svakog srpskog čoveka od progona, da nam se nikada više ne ponove ni Jasenovac, ni Jadovno, ni Prebilovci, ni Oluja, ni Bljesak, ni pogromi iz 2004. godine. I to je naš zavet!

Neka živi srpsko jedinstvo, sloboda naša i naša crveno-plavo-bela trobojka! Neka živi Republika Srpska!

Živela Srbija!"

Izvor/Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll


Verzija za štampu
Vesti
Predaja akreditivnih pisama ambasadorke Suzane Grubješić, stalne predstavnice Republike Srbije pri Savetu Evrope
SRBIJA PRVA DRŽAVA KOJA JE RATIFIКOVALA DRUGI DODATNI PROTOКOL UZ КONVENCIJU O VISOКOTEHNOLOŠКOM КRIMINALU O POJAČANOJ SARADNJI I OTКRIVANJU ELEКTRONSКIH DOКAZA
18. oktobar 2022. - Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK
18.10.202 - Samostalna izložba "Čula", umetnice Natalije Miladinovic
10.10.2020 - Đurović: Srbija je u Savetu Evrope nastupala sa argumentima poštovanja međunarodnog prava
24. sep 2022. - Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku
31.05.2022. - Predsednik Vučić položio zakletvu
25.05.2022. - Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma
20. maj 2022. - Selaković: Srbija će se svim diplomatskim i političkim sredstvima boriti protiv zahteva tzv. Kosova u SE
20. maj 2022. - Selaković: Zahtev tzv. Kosova za članstvo u SE u suprotnosti sa pravilima i normama ove organizacije
8. mart 2022. - Saradnja sa Savetom Evrope izuzetno značajna za Srbiju
08. mar 2022. - Selaković: Odlična saradnja Srbije sa Savetom Evrope
16. feb 2022. - Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
15.02.2022. - Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju
Republika Srbija 15. februara obeležava Sretenje - Dan državnosti
7. februar 2022. - Beograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju
04. decembar 2021. godine - REFERENDUM: GLASANjE U INOSTRANSTVU
12. novembar 2021. godine - Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
2. novembar 2021. godine - Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu
15. oktobar 2021. godine - Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja
Srbija posvećena rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena
Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja
Principi i vrednosti Pokreta nesvrstanih aktuelni i danas , Beograd - 11. oktobar 2021.
22. septembar 2021. godine - Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Covid-19 samitu u organizaciji Bele kuće
15.09.2021. - Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
AMBASADORКA ĐUROVIĆ URUČILA POZIVNO PISMO POVODOM OBELEŽAVANJA 60. GODIŠNJICE PRVE КONFERENCIJE POКRETA NESVRSTANIH ZEMALјA GENERALNOJ SEКRETARКI SAVETA EVROPE
Ambasadorka Đurović učestvovala na razmeni mišljenja sa potpredsednicom Venecijanske komisije
ZABORAVLjENI POGROM NAD SRPSKIM NARODOM U HRVATSKOJ
22. jul 2021. godine - Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
20. jul 2021. godine - Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
09. jun 2021. godine - Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
INTERVJU AMBASADORКE ĐUROVIĆ POVODOM 65-GODIŠNJICE OSNIVANJA RAZVOJNE BANКE SE
Srpska naučnica Dr. Gordana Vunjak-Novaković u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalače
21. maj 2021. godine - Selaković: Srbija opredeljena za poštovanje ideja multilateralizma i saradnje
20. maj 2021. godine - Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
AMBASADORКA ĐUROVIĆ POTPISALA КONVENCIJU SAVETA EVROPE O INTEGRISANOM PRISTUPU BEZBEDNOSTI, SIGURNOSTI I USLUGAMA NA FUDBALSКIM UTAКMICAMA I DRUGIM SPORTSКIM PRIREDBAMA
21. april 2021. godine - Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
20. april 2021. godine - Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
19. april 2021. godine - SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
13. april 2021. godine - Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
13. april 2021. godine - Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
24. mart 2021. godine - Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
La République de Serbie au Mois de la Francophonie
Razvojna banka Saveta Evrope pravovremeno podržava projekte u Srbiji
10. mart 2021. godine Predsednik Vučić uručio odlikovanje guverneru Razvojne banke Saveta Evrope Rolfu Vencelu
Selaković: Nastavak partnerske saradnje sa Savetom Evrope
8. mart 2021. godine Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Ambassador Đurović shared information about vaccination process in Serbia during the exchange of views with CoE Commissioner for Human Rights
Sastanak ambasadorke Aleksandre Đurović sa Tomašom Bočekom, viceguvernerom Razvojne banke SE za target grupu država
DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na 130. zasedanju Кomiteta ministara Saveta Evrope
KOMITET MINISTARA SAVETA EVROPE ZATVORIO SLUČAJ „ALIŠIĆ PROTIV SRBIJE“ - DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA FINANSIJA GOJKO STANIVUKOVIĆ NA SASTANKU NADGLEDANJA IZVRŠENJA PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA
DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA PRAVDE RADOMIR ILIĆ NA SASTANKU RAZMATRANЈA IZVRŠENЈA PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LЈUDSKA PRAVA - KOMITET MINISTARA POZDRAVIO USVAJANЈE ZAKONA O UTVRĐIVANЈU ČINЈENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNЈA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI
PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE
AMBASADORКA ĐUROVIĆ POTPISALA PROTOКOL O IZMENAMA I DOPUNAMA КONVENCIJE O ZAŠTITI LICA U ODNOSU NA AUTOMATSКU OBRADU LIČNIH PODATAКA
AMBASADORKA ĐUROVIĆ POTPISALA KONVENCIJU SAVETA EVROPE O FALSIFIKOVANjU MEDICINSKIH PROIZVODA I SLIČNIM KRIVIČNIM DELIMA KOJA SADRŽE PRETNJU PO JAVNO ZDRAVLJE
Državni sekretar Nemanja Stevanović učestvovao na godišnjoj 129. ministarskoj sednici Saveta Evrope u Helsinkiju
Srbija obeležila Dan Evrope i 70. godišnjicu osnivanja Saveta Evrope
Reizbor kandidata Srbije u GREVIO
Studenti Pravnog fakulteta iz Niša u poseti evropskim institucijama u Strazburu
Predstavljanje kandidatkinje Republike Srbije za reizbor u Ekspertskoj grupi za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO)
Prijem u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Savetu Evrope za učesnike iz Srbije na 7. Svetskom forumu za demokratiju Saveta Evrope
Svečano obeležavanje 15 godina od prijema Republike Srbije u Savet Evrope
Učešće prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 128. ministarskoj sednici Saveta Evrope u Elsinoru
Ambasadorka Đurović u kurtoaznoj poseti gradonačelniku Grada Strazbura
Ambasadorka Đurović predala akreditivna pisma generalnom sekretaru Saveta Evrope
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO
Arhiva vesti