Content Management Powered by CuteNews
Стална мисија Републике Србије при Савету Европе
| |     latinica | english  
Насловна

 
Адреса
26, avenue de la Forêt Noire 
67000 Strasbourg
Француска
Телефон: 03 90 22 15 88 
Факс: 03 88 36 09 49
E-mail: mission.serbia.coe@mfa.rs

 


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Поздравна реч амбасадора

Драги посетиоци сајта,


Добро дошли на званичним сајт Сталне мисије Републике Србије при Савету Европе у Стразбуру.
Наш задатак је да заступамо интересе Републике Србије у Савету Европе. Стална мисија Републике Србије при Савету Европе представља главну везу између власти Републике Србије и Савета Европе.
Рад наше мисије усредсређен је на европску сарадњу у области демократије, заштите и унапређења људских права и владавине права. Мисија је основана 2003. и од тада редовно ради.
На овом веб-сајту можете да нађете све важне информације о нашем раду у Стразбуру. Желимо вам успешно претраживање. 
Ми смо, са своје стране, спремни да одговоримо на сва ваша питања у вези с нашим активностима.

Захваљујемо вам на занимању које сте исказали.


Шеф Сталне мисије и Стални представник Републике Србије при Савету Европе

 

Фотографски пприказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

  АКТУЕЛНОСТИ ИЗ МИСИЈЕ
 
Реизбор кандидата Србије у ГРЕВИО

На 7. састанку Комитета уговорница Истанбулске конвенције, одржаном у Стразбуру, од 1. до 2. априла 2019, изабрано је десет нових чланова у Експертској групи за борбу против насиља над женама и насиља у породици (ГРЕВИО). Међу њима је и кандидат Србије, Биљана Бранковић, којој ће ово бити други по реду мандат у поменутом експертском телу. Биљана Бранковић је реномирани експерт за питања борбе против насиља над женама и насиља у породици, о чему је објавила значајан број стручних радова. Са преко двадесет година искуства у овом домену,

Биљана Бранковић је својим радом допринела унапређењу положаја жена, како на националном, тако и на међународном нивоу.

С обзиром на значај који Србија придаје имплементацији Истанбулске конвенције, велико је задовољство што је по други пут експерт из Србије изабран за члана ГРЕВИО.


Студенти Правног факултета из Ниша у посети европским институцијама у Стразбуру

Деведесет и пет студената Правног факултета из Ниша боравило је у студијској посети европским институцијама у Стразбуру, од 1. до 2. априла 2019. Уз асистенцију Сталне мисије Републике Србије организована је студијска посета Савету Европе и Европском парламенту. Приликом посете Палати Европе, студенти су имали прилику да се упознају на лицу места са мандатом ове међународне организације, као и са њеним институцијама. Том приликом, представљени су им и актуелни изазови, попут избора новог генералног секретара, финансијске кризе са којом је организација суочена, али и значај ове организације када је реч о правном регулисању питања попут заштите личних података, борбе против насиља над женама, сузбијања говора мржње итд. Реализована је и одвојена посета Европском суду за људска права.

Током посете Европском парламенту, студенти су имали прилику да се ближе упознају и са радом једног од главних органа Европске уније, нарочито у светлу предстојећих избора за Европски парламент у мају ове године.

 

 

 

 


Представљање кандидаткиње Републике Србије за реизбор у Експертској групи за борбу против насиља над женама и насиља у породици (ГРЕВИО)

Поводом предстојећих избора за чланове Експертске групе за борбу против насиља над женама и насиља у породици (ГРЕВИО), током Састанка потписница Истанбулске конвенције, заказаног за 1-2. април 2019. године, Стална мисија Републике Србије при Савету Европе је организовала представљање кандидата Србије гђе Биљане Бранковић за реизбор у овом телу, чији је врло активни члан од 2015. године, односно од самог оснивања.

Амбасадорка Ђуровић је, на самом почетку, објаснила представницима сталних мисија у Стразбуру о значају који Србија придаје борби против насиља над женама и насиља у породици, подсетивши да је Србија била међу првих десет потписница Конвенције односно оних који су је ратификовали, омогућивши тиме њено ступање на снагу. Пренела је, даље, задовољство што Србија поново има прилику да кандидује свог експерта чије је искуство у поменутој тематици препознато како на националном, тако и на међународном нивоу.

Биљана Бранковић је детаљно упознала госте са различитим аспектима својих ранијих истраживања и њеним радом на имплементацији Истанбулске конвенције у Србији, али и другим земљама. Такође, поделила је своје искуство о раду у ГРЕВИО, што укључује и многе изазове са којима се Експертска група и саме државе потписнице Истанбулске конвенције сусрећу.

У дискусији која је уследила, посебно интересовање код гостију је изазвало дефиниција физичког и других облика насиља у правним прописима земаља, реформе у националним кривичним системима држава, као и питање примене добре праксе у области превенције насиља над женама и насиља у породици.

Све вести

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова