Content Management Powered by CuteNews
Стална мисија Републике Србије при Савету Европе
| |     latinica | english  
Насловна

 
Адреса
26, avenue de la Forêt Noire 
67000 Strasbourg
Француска
Телефон: 03 90 22 15 88 
Факс: 03 88 36 09 49
E-mail: mission.serbia.coe@mfa.rs

 


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Поздравна реч амбасадора

Драги посетиоци сајта,


Добро дошли на званичним сајт Сталне мисије Републике Србије при Савету Европе у Стразбуру.
Наш задатак је да заступамо интересе Републике Србије у Савету Европе. Стална мисија Републике Србије при Савету Европе представља главну везу између власти Републике Србије и Савета Европе.
Рад наше мисије усредсређен је на европску сарадњу у области демократије, заштите и унапређења људских права и владавине права. Мисија је основана 2003. и од тада редовно ради.
На овом веб-сајту можете да нађете све важне информације о нашем раду у Стразбуру. Желимо вам успешно претраживање. 
Ми смо, са своје стране, спремни да одговоримо на сва ваша питања у вези с нашим активностима.

Захваљујемо вам на занимању које сте исказали.


Шеф Сталне мисије и Стални представник Републике Србије при Савету Европе

 

Фотографски пприказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

  АКТУЕЛНОСТИ ИЗ МИСИЈЕ
 
КОМИТЕТ МИНИСТАРА САВЕТА ЕВРОПЕ ЗАТВОРИО СЛУЧАЈ „АЛИШИЋ ПРОТИВ СРБИЈЕ“ - ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА ГОЈКО СТАНИВУКОВИЋ НА САСТАНКУ НАДГЛЕДАЊА ИЗВРШЕЊА ПРЕСУДА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА

Државни секретар Министарства финансија Републике Србије Гојко Станивуковић је информисао Комитет министара Савета Европе о мерама које је Република Србија предузела у примени пресуде Европског суда за људска права „Алишић против Србије“.

Г-дин Станивуковић је истакао пуну посвећеност Србије мултилатерализму, Савету Европе и Европском суду за људска права. Он је рекао да је Србија доказани пријатељ Конвенције и бранитељ њених вредности. Придржавање пресуда Суда у Стразбуру и одржавање вредности из Конвенције није само правна обавеза власти у Београду, већ избор од кључне важности за јачање демократије, владавине права и људских права, као и за напредак у европским интеграцијама, подвукао је државни секретар. Србија данас има мали број случајева извршења пресуда пред Комитетом министара.

Комитет министара је поздравио значајан напредак који су оствариле српске власти у извршењу пресуде као и њихову посвећеност наставку рада на томе.

Закључивши да механизам исплате тзв. старе девизне штедње испуњава критеријуме из пресуде и да су усвојене све неопходне мере, Комитет министара је одлучио да затвори разматрање овог случаја.

 


ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ РАДОМИР ИЛИЋ НА САСТАНКУ РАЗМАТРАЊА ИЗВРШЕЊА ПРЕСУДА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА - КОМИТЕТ МИНИСТАРА ПОЗДРАВИО УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О УТВРЂИВАЊУ ЧИЊЕНИЦА О СТАТУСУ НОВОРОЂЕНЕ ДЕЦЕ ЗА КОЈУ СЕ СУМЊА ДА СУ НЕСТАЛА ИЗ ПОРОДИЛИШТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић је на састанку Комитета министара Савета Европе 5. марта представио Закон о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији, који је Народна скупштина Републике Србије усвојила 29. фебруара 2020. године. Он је том приликом обавестио о даљим корацима које ће Србија предузети како би у потпуности извршила пресуду Европског суда за људска права "Зорица Јовановић против Србије". Акционим планом предвиђено је да Влада Србије обезбеди функционисање истражног механизма у складу са Европском конвенцијом о људским правима, као и да настави интензивну сарадњу са Саветом Европе у том процесу.

У одлуци Комитета министара Савета Европе, усвојеној 5. марта, изражава се велико задовољство чињеницом да је Народна скупштина 29. фебруара усвојила Закон којим се формира независни истражни механизам за откривање судбине тзв. "несталих беба". Поздрављено је и то што су власти Србије наставиле блиску сарадњу са Секретаријатом Савета Европе током процеса усвајања Закона, како би се осигурало да решење буде у складу са Европском конвенцијом о људским правима. Упућен је позив властима Србије да наставe сарадњу да би пресуда била у потпуности и ефикасно извршена, као и да предузму неопходне практичне мере за примену новог механизма за утврђивање чињеница. У процесу утврђивања истине, нарочито се истиче значај формирања базе података ДНК и обуке истражних судија и полиције за решавање случајева "несталих беба". Власти Србије ће до 1. октобра ове године Комитету министара Савета Европе пружити детаљне информације о примени и функционисању истражног механизма.

У складу са позитивним оценама Комитета министара, одлучено је да овај случај буде пренет из појачане у стандардну процедуру надгледања извршења пресуда Суда у Стразбуру.


ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом Дана државности Републике Србије, одржан је пријем у Палати Европе у Стразбуру. Пријему је присуствовало око 200 званица, међу којима су били чланови дипломатског и конзуларног кора, као и највиши функционери Секретаријата Савета Европе. Међу гостима су били и г-ђа Марија Пејчиновић Бурић, генерална секретарка Савета Европе, г-дин Рик Демс, председник Парламентарне скупштине Савета Европе, и г-дин Линос Александрос Сицилианос, председник Европског суда за људска права.

Амбасадорка Александра Ђуровић се речима добродошлице обратила гостима, објашњавајући историјску позадину и догађаје који се обележавају Даном државности Републике Србије. Амбасадорка је значајан део говора посветила првом уставу Србије, усвојеном 1835. године, који је био један од најнапреднијих и најлибералнијих устава тог времена, као и један од првих те врсте у читавој Европи. Г-ђа Ђуровић је такође нагласила да Србија, кроз сарадњу са Саветом Европе, промовише исте вредности као и у време усвајања свог првог устава - демократију, владавину права и људска права.

Испред Организације присутнима се обратила и г-ђа Марија Пејчиновић Бурић, која је истакла значај чланства Републике Србије у Савету Европе, као и бројност конвенција Савета Европе којима је Република Србија до сада приступила.

 

 

 

 

Све вести

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова