Content Management Powered by CuteNews
Stalna misija Republike Srbije pri Savetu Evrope
| |     ћирилица | english  
Naslovna

 

Adresa
26, avenue de la Forêt Noire 
67000 Strasbourg
France

Telefon: 03 90 22 15 88 
Faks:     03 88 36 09 49
Email:  mission.serbia.coe@mfa.rs

 


Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Pozdravna reč ambasadora

Dragi posetioci sajta,


Dobro došli na zvaničnim sajt Stalne misije Republike Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu.
Naš zadatak je da zastupamo interese Republike Srbije u Savetu Evrope. Stalna misija Republike Srbije pri Savetu Evrope predstavlja glavnu vezu između vlasti Republike Srbije i Saveta Evrope.
Rad naše misije usredsređen je na evropsku saradnju u oblasti demokratije, zaštite i unapređenja ljudskih prava i vladavine prava. Misija je osnovana 2003. i od tada redovno radi.
Na ovom veb-sajtu možete da nađete sve važne informacije o našem radu u Strazburu. Želimo vam uspešno pretraživanje. 
Mi smo, sa svoje strane, spremni da odgovorimo na sva vaša pitanja u vezi s našim aktivnostima.

Zahvaljujemo vam na zanimanju koje ste iskazali.


Šef Stalne misije i Stalni predstavnik Republike Srbije pri Savetu Evrope

 

Fotografski prikazi Srbije: autor Dragoljub Zamurović

  AKTUELNOSTI IZ MISIJE
 
Predstavljanje kandidatkinje Republike Srbije za reizbor u Ekspertskoj grupi za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO)

Povodom predstojećih izbora za članove Ekspertske grupe za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO), tokom Sastanka potpisnica Istanbulske konvencije, zakazanog za 1-2. april 2019. godine, Stalna misija Republike Srbije pri Savetu Evrope je organizovala predstavljanje kandidata Srbije gđe Biljane Branković za reizbor u ovom telu, čiji je vrlo aktivni član od 2015. godine, odnosno od samog osnivanja.

Ambasadorka Đurović je, na samom početku, objasnila predstavnicima stalnih misija u Strazburu o značaju koji Srbija pridaje borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, podsetivši da je Srbija bila među prvih deset potpisnica Кonvencije odnosno onih koji su je ratifikovali, omogućivši time njeno stupanje na snagu. Prenela je, dalje, zadovoljstvo što Srbija ponovo ima priliku da kandiduje svog eksperta čije je iskustvo u pomenutoj tematici prepoznato kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Biljana Branković je detaljno upoznala goste sa različitim aspektima svojih ranijih istraživanja i njenim radom na implementaciji Istanbulske konvencije u Srbiji, ali i drugim zemljama. Takođe, podelila je svoje iskustvo o radu u GREVIO, što uključuje i mnoge izazove sa kojima se Ekspertska grupa i same države potpisnice Istanbulske konvencije susreću.

U diskusiji koja je usledila, posebno interesovanje kod gostiju je izazvala definicija fizičkog i drugih oblika nasilja u pravnim propisima zemalja, reforme u nacionalnim krivičnim sistemima država, kao i pitanje primene dobre prakse u oblasti prevencije nasilja nad ženama i nasilja u porodici.


Prijem u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Savetu Evrope za učesnike iz Srbije na 7. Svetskom forumu za demokratiju Saveta Evrope

Кao i ranijih godina, Stalna misija Srbije pri Savetu Ervope je organizovala prijem za učesnike Svetskog foruma za demokratiju Saveta Evrope iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, 20. novembra 2018. godine.

Poželevši dobrodošlicu gostima u Stalnoj misiji Srbije pri Savetu Evrope, ambasadorka Aleksandra Đurović je izrazila zadovoljstvo što je i ove godine 7. po redu Svetski forum za demokratiju imao učesnike iz Srbije, podvukavši važnost učešća predstavnika iz naše zemlje u različitim organima i događajima koje organizuje Savet Evrope. Tom prilikom, upoznala je goste sa radom Stalne misije Srbije, ali i sa radom samog Saveta Evrope, odgovarajući na pitanja koja se tiču aktuelnih izazova kako funkcionisanja same Organizacije, tako i unapređenja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.


Svečano obeležavanje 15 godina od prijema Republike Srbije u Savet Evrope

U Palati Evrope u Strazburu, Stalna misija Republike Srbije je, u prisustvu prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, 18. oktobra 2018. godine, svečano obeležila 15 godina članstva Srbije u Savetu Evrope.

U obraćanju brojnim zvanicama, ministar Dačić je, objasnivši da je članstvo u Savetu Evrope dovelo do značajnih promena u Srbiji, rekao da najveću korist od članstva u Savetu Evrope imaju građani Srbije pre svega kroz pristup Evropskom sudu za ljudska prava. Na taj način je građanima obezbeđen viši nivo zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, a istovremeno su presude Evropskog suda uticale na izmene zakonodavstva, sudske prakse i rada nadležnih organa. Napredak u ovoj oblasti se vidi i iz podatka da Srbija više nije među državama sa najvećim brojem predstavki pred Sudom.

Imajući u vidu sve napretke koje je Srbija ostvarila u pogledu unapređenja evropskih standarda, ispunivši sve propisane obaveze, izrazio je očekivanje da Parlamentarna skupština najzad okonča redovnu monitoring proceduru u kojoj se Srbija i dalje nalazi.

Potvrdivši prioritet članstva u Evropskoj uniji, ministar Dačić je preneo da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, u vezi sa čim se zahvalio Savetu Evrope na ekspertskoj podršci, koja je bila od nemerljivog značaja.

Osvrnuvši se na institucionalnu krizu Saveta Evrope odnosno nesajedinstvo dva statutorna organa – Кomiteta ministara i Parlamentarne skupštine – podržao je napore generalnog sekretara da se aktuelna kriza reši i preneo spremnost Srbije da, zajedno sa ostalim državama članicama, odgovorno učestvuje u tome. Preduslov za to je poštovanje Statuta od strane oba organa. Na kraju, zahvalio se Pravnoj službi Saveta Evrope na temeljnoj i jasnoj analizi koja treba da posluži kao putokaz za izlazak iz neodržive situacije u kojoj se Savet Evrope nalazi. Dodao je i da poštovanje mišljenja Pravne službe osigurava pravnu izvesnost, koja je temelj vladavine prava.

 

 

     

 

Sve vesti

 
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova