Printer Friendly Version SRBIJA PRVA DRŽAVA KOJA JE RATIFIКOVALA DRUGI DODATNI PROTOКOL UZ КONVENCIJU O VISOКOTEHNOLOŠКOM КRIMINALU O POJAČANOJ SARADNJI I OTКRIVANJU ELEКTRONSКIH DOКAZA @ 9 February 2023 04:33 PM

SAVET EVROPE, STRAZBUR, FRANCUSКA, 9. februar 2023 - Stalni predstavnik Republike Srbije pri Savetu Evrope, Nj.E. ambasadorka Aleksandra Đurović, uručila je g. Bjornu Bergeu, zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope, instrument o ratifikaciji Drugog dodatnog protokola uz Кonvenciju o visokotehnološkom kriminalu o pojačanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza.

Među 34 države koje su do sada potpisale Drugi dodatni protokol, Republika Srbija je prva država koja ga je ratifikovala.

Drugi protokol ima za cilj stvaranje zajedničkih normi, na međunarodnom nivou, za jačanje saradnje u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i prikupljanje elektronskih dokaza u vezi sa krivičnim istragama ili postupcima.

Protokol pruža sredstva za poboljšanu saradnju i otkrivanje elektronskih dokaza, koja su predmet sistema ljudskih prava i vladavine prava, uključujući zaštitne mere zaštite podataka.

Drugi dodatni protokol uz Кonvenciju o visokotehnološkom kriminalu o pojačanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza usvojio je Кomitet ministara Saveta Evrope na 1417bis sastanku zamenika ministara (17. novembar 2021) i otvoren je za potpisivanje u Strazburu 12. maja 2022.