Printer Friendly Version 8. mart 2022. - Saradnja sa Savetom Evrope izuzetno značajna za Srbiju @ 9 March 2022 08:50 AM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić, da je saradnja sa ovom organizacijom u reformskim procesima izuzetno značajna za Srbiju, pre svega kroz podršku na polju vladavine prava, demokratizacije društva i unapređenja ljudskih prava.

Brnabić je istakla da naša zemlja nastavlja sa sprovođenjem reformi u okviru pristupanja Evropskoj uniji u oblasti vladavine prava, pravosuđa, unapređenja medijskih sloboda i izbornih uslova.

Ona je naglasila da će Srbija nastaviti sa implementacijom pravosudnih izmena i da sledi usvajanje zakonskih okvira za izmenu Ustava.

Premijerka je izrazila očekivanje da će oblasti kao što su vladavina prava, zelena tranzicija i nastavak saradnje sa Venecijanskom komisijom na setu pravosudnih reformi biti nastavljene istim intenzitetom i u narednom sazivu Vlade.

Generalna sekretarka Saveta Evrope čestitala je Srbiji na reformama koje je postigla u domenu pravosuđa koje predstavlja, kako je objasnila, i najvažniji reformski korak i ključnu tačku u vladavini prava i unapređenja svih segmenata društva.

Pejčinović Burić je takođe prenela da je zadovoljna saradnjom Srbije sa GREKO po pitanju ispunjavanja preporuka.

Brnabić je ocenila da Srbija ima odličnu saradnju sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u brojnim projektima – od BIO4 kampusa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, borbi protiv posledica pandemije COVID-19, poboljšanja zdravstvene infrastrukture i Regionalnog stambenog programa.

Srbija, kako je navela, pridaje veliki značaj saradnji sa Savetom Evrope i primeni programa ove organizacije u Srbiji, uključujući i zajedničke programe između Saveta Evrope i Evropske unije.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs