Printer Friendly Version Srbija posvećena rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena @ 12 October 2021 05:01 PM

Beograd, 12. oktobar 2021.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulahom Šahidom o pitanjima vezanim za ljudska prava i rodnu ravnopravnost, kao i o Zelenoj agendi i procesu energetske tranzicije.

Mihajlović je istakla da je Srbija posvećena temi rodne ravnopravnosti, podsetivši na to da je 2014. godine osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

U poslednjih sedam godina napravili smo ozbiljne pomake i unapredili zakonske i strateške okvire u oblasti rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je donela Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i akcioni plan, Zakon o prevenciji nasilja u porodici i Strategiju za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Radi se i na osnivanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, od lokalnog do republičkog. Situacija je bolja, naročito na centralnom nivou, imamo rodno odgovornu vladu, ali je potrebno da imamo i više žena koje će voditi gradove, objasnila je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da naša država nizom projekata podržava proces osnaživanja žena u ekonomskom smislu, ali da je potrebno uraditi još mnogo toga.

Potpredsednica Vlade je izrazila nadu da ćemo, uz dalju podršku UN, moći zajedno da radimo na novim projektima i da rodnu komponentu uključimo i u energetski sektor.

Mihajlović je sa Šahidom razgovarala i o svetskoj energetskoj krizi i procesu energetske tranzicije, napomenuvši da su cilj zelena i održiva energetika i privreda.

Prema njenim rečima, Srbija je donela potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, a radi se i na strateškim dokumentima kojima će se utvrditi ciljevi i dinamika promena.

Mihajlović je ukazala na to da je cilj da do 2040. godine imamo bar 40 odsto energije dobijene iz obnovljivih izvora i da do 2050. godine budemo karbon neutralna zemlja.

Naš novi investicioni okvir vredi 17 milijardi evra i svakodnevno razgovaramo sa svetskim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganje u energetski sektor Srbije, posebno kada govorimo o obnovljivim izvorima, naglasila je ona.

Šahid je istakao da je pitanje rodne ravnopravnosti jedno od prioriteta njegovog predsedavanja GS UN.

Predstoji nam mnogo izazova, ali se nadam da ćemo i na ovom polju zajedno raditi. Ono što ste vi postigli i po pitanju rodne ravnopravnosti i Zelene agende je ohrabrujuće, mnogima ste inspiracija, poručio je on.