Printer Friendly Version Србија посвећена родној равноправности и оснаживању жена @ 12 October 2021 04:56 PM

Београд, 12. октобар 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулахом Шахидом о питањима везаним за људска права и родну равноправност, као и о Зеленој агенди и процесу енергетске транзиције.

Михајловић је истакла да је Србија посвећена теми родне равноправности, подсетивши на то да је 2014. године оснoвано Координационо тело за родну равноправност.

У последњих седам година направили смо озбиљне помаке и унапредили законске и стратешке оквире у области родне равноправности и забране дискриминације, рекла је она.

Према њеним речима, Србија је донела Закон о родној равноправности, Националну стратегију за родну равноправност и акциони план, Закон о превенцији насиља у породици и Стратегију за борбу против родно заснованог насиља.

Ради се и на оснивању механизама за родну равноправност на свим нивоима, од локалног до републичког. Ситуација је боља, нарочито на централном нивоу, имамо родно одговорну владу, али је потребно да имамо и више жена које ће водити градове, објаснила је потпредседница Владе.

Она је указала на то да наша држава низом пројеката подржава процес оснаживања жена у економском смислу, али да је потребно урадити још много тога.

Потпредседница Владе је изразила наду да ћемо, уз даљу подршку УН, моћи заједно да радимо на новим пројектима и да родну компоненту укључимо и у енергетски сектор.

Михајловић је са Шахидом разговарала и о светској енергетској кризи и процесу енергетске транзиције, напоменувши да су циљ зелена и одржива енергетика и привреда.

Према њеним речима, Србија је донела потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике, а ради се и на стратешким документима којима ће се утврдити циљеви и динамика промена.

Михајловић је указала на то да је циљ да до 2040. године имамо бар 40 одсто енергије добијене из обновљивих извора и да до 2050. године будемо карбон неутрална земља.

Наш нови инвестициони оквир вреди 17 милијарди евра и свакодневно разговарамо са светским компанијама које су заинтересоване за улагање у енергетски сектор Србије, посебно када говоримо о обновљивим изворима, нагласила је она.

Шахид је истакао да је питање родне равноправности једно од приоритета његовог председавања ГС УН.

Предстоји нам много изазова, али се надам да ћемо и на овом пољу заједно радити. Оно што сте ви постигли и по питању родне равноправности и Зелене агенде је охрабрујуће, многима сте инспирација, поручио је он.