Printer Friendly Version Ambasadorka Đurović učestvovala na razmeni mišljenja sa potpredsednicom Venecijanske komisije @ 9 September 2021 09:55 AM

Na 1410. sastanku КMSE, koji je održan 8. septembra 2021, gđa Кler Bazi Malorie, potpredsednica Venecijanske komisije, predstavila je Godišnji izveštaj o aktivnostima za 2020. godinu.

Na istom sastanku ambasadorka Đurović je podelila relevantne informacije o intenzivnoj i pohvalnoj saradnji Srbije i Venecijanske komisije. Ambasadorka je obavestila da je pre oko mesec dana Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije zatražilo mišljenje o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, da je u okviru toga 3. septembra organizovan niz sastanaka preko interneta sa predstavnicima pomenutog ministarstva, Ministarstva pravde, Republičke izborne komisije i Narodne skupštine, između ostalih.

Ambasadorka je, takođe, informisala da je u julu organizovan sastanak sa nadležnim vlastima Srbije u okviru pripreme hitnog mišljenja o ustavnoj reformi. Navela je da će krajem septembra delegacija Venecijanske komisije posetiti Beograd sa istim ciljem. Podsetila je da je Mišljenje o Nacrtu izmena ustavnih odredaba o pravosuđu Venecijanska komisija usvojila na 115. plenarnoj sednici u junu 2018. Pozvala je Venecijansku komisiju da da pozitivno mišljenje o Nacrtu izmena i dopuna ustavnih odredaba tokom svog sledećeg plenarnog sastanka.