Printer Friendly Version Амбасадорка Ђуровић учествовала на размени мишљења са потпредседницом Венецијанске комисије @ 9 September 2021 09:53 AM

На 1410. састанку КМСЕ, који је одржан 8. септембра 2021, гђа Клер Бази Малорие, потпредседница Венецијанске комисије, представила је Годишњи извештај о активностима за 2020. годину.

На истом састанку амбасадорка Ђуровић је поделила релевантне информације о интензивној и похвалној сарадњи Србије и Венецијанске комисије. Амбасадорка је обавестила да је пре око месец дана Министарство државне управе и локалне самоуправе Р. Србије затражило мишљење о Нацрту закона о референдуму и народној иницијативи, да је у оквиру тога 3. септембра организован низ састанака преко интернета са представницима поменутог министарства, Министарства правде, Републичке изборне комисије и Народне скупштине, између осталих.

Амбасадорка је, такође, информисала да је у јулу организован састанак са надлежним властима Србије у оквиру припреме хитног мишљења о уставној реформи. Навела је да ће крајем септембра делегација Венецијанске комисије посетити Београд са истим циљем. Подсетила је да је Мишљење о Нацрту измена уставних одредаба о правосуђу Венецијанска комисија усвојила на 115. пленарној седници у јуну 2018. Позвала је Венецијанску комисију да да позитивно мишљење о Нацрту измена и допуна уставних одредаба током свог следећег пленарног састанка.