Printer Friendly Version ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРКЕ ЂУРОВИЋ ПОВОДОМ 65-ГОДИШЊИЦЕ ОСНИВАЊА РАЗВОЈНЕ БАНКЕ СЕ @ 3 June 2021 04:50 PM

Амбасадорка Александра Ђуровић је у склопу обележавања 65-годишњице оснивања Развојне банке СЕ дала интервју у ком је истакла значај сарадње између Србије и Банке, са којом се реализују пројекти у области образовања, здравства, социјалне заштите, заштите животне средине и енергетске ефикасности. Истакла је да чланство у Развојној банци СЕ пружа Србији и прилику да допринесе јединственом социјалном мандату Банке, који је чини релевантном институцијом за јачање социјалне кохезије и обезбеђивање инклузивније и одрживије економије у Европи.

Од пројеката који се у Р. Србији реализују у сарадњи са Развојном банком СЕ представила је пројекат изградње Универзитетске дечје клинике „Тиршова 2“ у Београду, пројекте „Универзитетска инфраструктура“ и „Студентско становање“, чији су циљеви побољшање приступа универзитетском образовању у Србији, као и пројекат „Снабдевање водом и пречишћавање отпадних вода“. Нагласила је подршку коју Развојна банка СЕ пружа Регионалном стамбеном програму, истакавши да је тај програм до краја јануара 2021. обезбедио смештај за 5 285 најугроженијих избегличких породица у Србији.

У погледу будућег функционисања Банке, навела је да њен социјални мандат постаје све важнији с обзиром на широк спектар социјалних питања са којима ће Европа морати да се суочи у наредним годинама. Напоменула је да је битно да Банка има на уму последице климатских промена и мере прилагођавања у областима попут становања, енергије, здравства, образовања и запошљавања, као и да би требало да појача фокус на дугорочну интеграцију рањивих група. Указала је да у будућности Банка треба да настави да подржава Србију у постизању циљева договорених са ЕУ у енергетском сектору, водоснабдевању и канализацији, као и у сектору отпада и животне средине, те да настави да промовише одрживи економски развој. Оценила је и да активности у државама које припадају таргет групи Развојне банке СЕ треба да остану стратешки фокус за Банку.

Текст интервјуа на енглеском и француском језику доступан је преко линка:

http://coebank.org/en/about/65-years/interviews-ambassadors/aleksandra-djurovic-ambassador/

https://coebank.org/fr/about/65-years/interviews-ambassadors/aleksandra-djurovic-ambassador/