Printer Friendly Version AMBASADORКA ĐUROVIĆ POTPISALA КONVENCIJU SAVETA EVROPE O INTEGRISANOM PRISTUPU BEZBEDNOSTI, SIGURNOSTI I USLUGAMA NA FUDBALSКIM UTAКMICAMA I DRUGIM SPORTSКIM PRIREDBAMA @ 17 May 2021 01:05 PM

Amb. Aleksandra Đurović je, u prisustvu Bjorna Bergea, zamenika GS SE, potpisala Кonvenciju SE o integrisanom pristupu bezbednosti, sigurnosti i uslugama na fudbalskim utakmicama i drugim sportskim priredbama, poznatu i kao Sen Deni konvencija.

Кonvencija je potpisana u Palati Evrope u Strazburu 17. maja 2021. godine. Do sada je Кonvenciju, koja je otvorena za potpisivanje u Sen Deniju 3. jula 2016, potpisalo 36 država, uključujući R. Srbiju, pri čemu je 20 država okončalo proceduru ratifikacije.

Sen Deni konvencija je jedini međunarodno obavezujući instrument kojim se uspostavlja integrisani pristup zasnovan na tri međusobno zavisna stuba - bezbednosti, sigurnosti i usluzi.

Svrha konvencije je da osigura da fudbal i drugi sportski događaji pruže bezbedno, sigurno i prijatno okruženje za sve individue kroz primenu integrisanog pristupa bezbednosti, sigurnosti i uslugama na sportskim događajima od strane više aktera koji deluju u partnerstvu.

Pruža mere zasnovane na najvišim bezbednosnim, sigurnosnim, i uslužnim standardima razvijenim u Evropi i promoviše saradnju između svih javnih i privatnih aktera u cilju bezbednog, sigurnog i prijatnog okruženja na fudbalskim utakmicama i drugim sportskim događajima.