Printer Friendly Version Razvojna banka Saveta Evrope pravovremeno podržava projekte u Srbiji @ 15 March 2021 09:42 AM

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope (RBSE) Rolfom Vencelom.

Šef srpske diplomatije zahvalio je guverneru Vencelu na ličnom angažmanu u unapređenju saradnje Srbije i Razvojne banke Saveta Evrope, zbog čega mu je ranije danas predsednik Republike Aleksandar Vučić dodelio Zlatnu medalju za zasluge.

Selaković je istakao da je guverner Vencel bio lično uključen u donošenje svih odluka vezanih za projekte koji se realizuju u Srbiji i zahvalio je Razvojnoj banci na fokusiranosti na naš region, kao i na udeo ukupnih sredstava kojima ova institucija raspolaže namenjenih sličnim projektima u 2020. i 2021. godini.

Republika Srbija snažno podržava povećanu kreditnu aktivnost Banke u toku prethodne godine, rekao je Selaković i naglasio da je ta aktivnost nastala kao rezultat većeg broja zahteva za zajmovima radi obezbeđenja medicinske opreme i pokrivanja opštih troškova bolnica u periodu pandemije Kovid-19.

Selaković je izrazio nadu i očekivanje da će se takva dobra praksa nastaviti, imajući u vidu da pandemija sa kojim se i dalje suočavamo ne jenjava u svetu i posebno zahvalio guverneru Vencelu i Razvojnoj banci na pravovremenoj i adekvatnoj reakciji da podrži projekte koji za cilj imaju otvaranje novih radnih mesta.

O uspešnosti i rezultatima poslovanja Razvojne banke Saveta Evrope svedoče i visoki kreditni rejtinzi koje ova institucija kontinuirano ostvaruje poslednjih godina, rekao je šef srpske diplomatije i ukazao da se sa velikom pažnjom prate i redovne finansijske aktivnosti banke u skladu sa Razvojnim planom 2020-2022, sa fokusom na inkluzivni rast, održivost i podršku ranjivim grupama stanovništva.

Govoreći o vakcinisanju stanovništva, ministar Selaković rekao je da je taj proces u Srbiji uspešan, kao i da se posebna pažnja poklanja zaštiti najugroženijih grupa, kao što su starije osobe, zdravstveno ugrožene kategorije lica i Romi. Selaković je posebno je naglasio solidarnost naše zemlje i donaciju vakcina Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Šef srpske diplomatije istakao je i značaj Regionalnog stambenog programa za Srbiju, koji je ustanovljen kako bi doprineo stvaranju rešenja trajnog stambenog zbrinjavanja lica ugroženih u strašnim sukobima 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije i izbeglih i raseljenih lica po završetku sukoba, kojim je do sada u Srbiji podeljen 5421 stan.

U tom smislu, Selaković je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Pisma o namerama između direktora Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i zamenika guvernera Razvojne banke Saveta Evrope, odnosno ustupanje sredstava Razvojne banke u cilju obnove kapaciteta za zbrinjavanje migranata u Srbiji.

Beograd, 10. mart 2021. godine