Printer Friendly Version Развојна банка Савета Европе правовремено подржава пројекте у Србији @ 15 March 2021 09:28 AM

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са гувернером Развојне банке Савета Европе (РБСЕ) Ролфом Венцелом.

Шеф српске дипломатије захвалио је гувернеру Венцелу на личном ангажману у унапређењу сарадње Србије и Развојне банке Савета Европе, због чега му је раније данас председник Републике Александар Вучић доделио Златну медаљу за заслуге.

Селаковић је истакао да је гувернер Венцел био лично укључен у доношење свих одлука везаних за пројекте који се реализују у Србији и захвалио је Развојној банци на фокусираности на наш регион, као и на удео укупних средстава којима ова институција располаже намењених сличним пројектима у 2020. и 2021. години.

Република Србија снажно подржава повећану кредитну активност Банке у току претходне године, рекао је Селаковић и нагласио да је та активност настала као резултат већег броја захтева за зајмовима ради обезбеђења медицинске опреме и покривања општих трошкова болница у периоду пандемије Ковид-19.

Селаковић је изразио наду и очекивање да ће се таква добра пракса наставити, имајући у виду да пандемија са којим се и даље суочавамо не јењава у свету и посебно захвалио гувернеру Венцелу и Развојној банци на правовременој и адекватној реакцији да подржи пројекте који за циљ имају отварање нових радних места.

О успешности и резултатима пословања Развојне банке Савета Европе сведоче и високи кредитни рејтинзи које ова институција континуирано остварује последњих година, рекао је шеф српске дипломатије и указао да се са великом пажњом прате и редовне финансијске активности банке у складу са Развојним планом 2020-2022, са фокусом на инклузивни раст, одрживост и подршку рањивим групама становништва.

Говорећи о вакцинисању становништва, министар Селаковић рекао је да је тај процес у Србији успешан, као и да се посебна пажња поклања заштити најугроженијих група, као што су старије особе, здравствено угрожене категорије лица и Роми. Селаковић је посебно је нагласио солидарност наше земље и донацију вакцина Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Шеф српске дипломатије истакао је и значај Регионалног стамбеног програма за Србију, који је установљен како би допринео стварању решења трајног стамбеног збрињавања лица угрожених у страшним сукобима 90-их година на простору бивше Југославије и избеглих и расељених лица по завршетку сукоба, којим је до сада у Србији подељен 5421 стан.

У том смислу, Селаковић је изразио задовољство потписивањем Писма о намерама између директора Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и заменика гувернера Развојне банке Савета Европе, односно уступање средстава Развојне банке у циљу обнове капацитета за збрињавање миграната у Србији.

Београд, 10. март 2021. године