Printer Friendly Version Selaković: Nastavak partnerske saradnje sa Savetom Evrope @ 8 March 2021 02:39 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa šefom Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijasom Flesenkemperom.

Ministar Selaković je poručio da Srbija pridaje veliki značaj primeni programa Saveta Evrope u Srbiji, uključujući i zajedničke programe između Saveta Evrope i Evropske unije. Takođe, ukazao je da Srbija računa na pomoć Saveta Evrope u sprovođenju reformi, pre svega jer ova organizacija, kroz svoje programe, može da pomogne reformama pravosudnog sistema i sistema javne uprave.

Ministar je istakao da je za proteklih 18 godina od prijema Srbije u Savet Evrope ostvaren je značajan napredak, kao i da su preuzete obaveze skoro u potpunosti ispunjene.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je neophodno jačati politički dijalog među članicama Saveta Evrope i posebno podvukao posvećenost Srbije stabilnosti u regionu, naročito ekonomske saradnje između zemalja Zapadnog Balkana preko inicijative „mini-šengen“. U tom kontekstu, dodao je da Srbija ulaže maksimalne napore da obezbedi povoljnu klimu za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način.

Snažno se protivimo pokretanju procedure za prijem Kosova i Metohije u Savet Evrope, jer bi to predstavljalo kršenje Statuta i narušilo jedinstvo organizacije, rekao je Selaković poručujući da je za Srbiju prihvatljivo jedino statusno neutralno angažovanje Saveta Evrope na KiM.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o predstojećoj poseti guvernera Razvojne banke Saveta Evrope Rolfa Venzela.

Beograd, 08. mart 2021. godine