Printer Friendly Version Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na 130. zasedanju Кomiteta ministara Saveta Evrope @ 7 December 2020 03:39 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je na 130. zasedanju Кomiteta ministara Saveta Evrope, održanom preko video-konferencije 4. novembra 2020. godine.

Ministar Selaković je izjavio da je Republika Srbija posvećena kontinuiranoj saradnji sa Evropskim sudom za ljudska prava i da je uspela da uspešno izvrši najsloženije presude Suda. Ministar je naglasio da je, uprkos mnogim izazovima i problemima koje je proizvela, pandemija Кovid-19 još jednom pokazala važnost multilateralizma i međunarodne saradnje. Podvukao je da kriza ne bi trebalo da dovede do marginalizacije dugogodišnjih problema kao što su: rasizam, ksenofobija, netolerancija, govor mržnje, nedostatak socijalne kohezije, siromaštvo, razne manifestacije diskriminacije i nejednakosti itd.

Ministar Selaković izrazio je podršku Istanbulskoj konvenciji i izjavio je da će Srbija nastaviti odlučno da podržava borbu protiv nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u porodici. Informisao je da je izborom nove Vlade Republike Srbije, na čelu sa gđom Anom Brnabić, a u kojoj su na čelu 10 od 23 ministarstva žene, Srbija opravdala svoj tradicionalni plasman među državama sa uravnoteženom statistikom u pogledu parametara ravnopravnosti. Ministar je podvukao da je Srbija dosledno pokazivala posvećenost principima i vrednostima Saveta Evrope, kao i da je formirano novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministar je podsetio da je Srbija podržala svaki angažman Saveta Evrope na Кosovu i Metohiji usmeren na promociju standarda u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je sproveden u skladu sa statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope, kao i rad sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u njihovom „funkcionalnom kapacitetu“ u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao okvirom za sve aktivnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini.

Grčka je šestomesečno predsedavanje Кomitetom ministara Saveta Evrope predala Nemačkoj.