Printer Friendly Version Министар спољних послова Никола Селаковић на 130. заседању Комитета министара Савета Европе @ 7 December 2020 03:31 PM

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је на 130. заседању Комитета министара Савета Европе, одржаном преко видео конференције 4. новембра 2020. године.

Министар Селаковић је изјавио да је Република Србија посвећена континуираној сарадњи са Европским судом за људска права и да је успела да успешно изврши најсложеније пресуде Суда. Министар је нагласио да је, упркос многим изазовима и проблемима које је произвела, пандемија Ковид-19 још једном показала важност мултилатерализма и међународне сарадње. Подвукао је да криза не би требало да доведе до маргинализације дугогодишњих проблема као што су: расизам, ксенофобија, нетолеранција, говор мржње, недостатак социјалне кохезије, сиромаштво, разне манифестације дискриминације и неједнакости итд.

Министар Селаковић изразио је подршку Истанбулској конвенцији и изјавио је да ће Србија наставити одлучно да подржава борбу против насиља над женама и борбу против насиља у породици. Информисао је да је избором нове Владе Републике Србије, на челу са гђом Аном Брнабић, а у којој су на челу 10 од 23 министарства жене, Србија оправдала свој традиционални пласман међу државама са уравнотеженом статистиком у погледу параметара равноправности. Министар је подвукао да је Србија доследно показивала посвећеност принципима и вредностима Савета Европе, као и да је формирано ново Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Министар је подсетио да је Србија подржала сваки ангажман Савета Европе на Косову и Метохији усмерен на промоцију стандарда у областима људских права, владавине права и демократије, а који је спроведен у складу са статусно неутралним приступом Савета Европе, као и рад са привременим институцијама самоуправе у Приштини у њиховом „функционалном капацитету“ у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, као оквиром за све активности међународног присуства у Покрајини.

Грчка је шестомесечно председавање Комитетом министара Савета Европе предала Немачкој.