Printer Friendly Version KOMITET MINISTARA SAVETA EVROPE ZATVORIO SLUČAJ „ALIŠIĆ PROTIV SRBIJE“ - DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA FINANSIJA GOJKO STANIVUKOVIĆ NA SASTANKU NADGLEDANJA IZVRŠENJA PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA @ 4 September 2020 03:42 PM

Državni sekretar Ministarstva finansija Republike Srbije Gojko Stanivuković je informisao Komitet ministara Saveta Evrope o merama koje je Republika Srbija preduzela u primeni presude Evropskog suda za ljudska prava „Ališić protiv Srbije“.

G-din Stanivuković je istakao punu posvećenost Srbije multilateralizmu, Savetu Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava. On je rekao da je Srbija dokazani prijatelj Konvencije i branitelj njenih vrednosti. Pridržavanje presuda Suda u Strazburu i održavanje vrednosti iz Konvencije nije samo pravna obaveza vlasti u Beogradu, već izbor od ključne važnosti za jačanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, kao i za napredak u evropskim integracijama, podvukao je državni sekretar. Srbija danas ima mali broj slučajeva izvršenja presuda pred Komitetom ministara.

Komitet ministara je pozdravio značajan napredak koji su ostvarile srpske vlasti u izvršenju presude kao i njihovu posvećenost nastavku rada na tome.

Zaključivši da mehanizam isplate tzv. stare devizne štednje ispunjava kriterijume iz presude i da su usvojene sve neophodne mere, Komitet ministara je odlučio da zatvori razmatranje ovog slučaja.