Printer Friendly Version КОМИТЕТ МИНИСТАРА САВЕТА ЕВРОПЕ ЗАТВОРИО СЛУЧАЈ „АЛИШИЋ ПРОТИВ СРБИЈЕ“ - ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА ГОЈКО СТАНИВУКОВИЋ НА САСТАНКУ НАДГЛЕДАЊА ИЗВРШЕЊА ПРЕСУДА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА @ 4 September 2020 03:40 PM

Државни секретар Министарства финансија Републике Србије Гојко Станивуковић је информисао Комитет министара Савета Европе о мерама које је Република Србија предузела у примени пресуде Европског суда за људска права „Алишић против Србије“.

Г-дин Станивуковић је истакао пуну посвећеност Србије мултилатерализму, Савету Европе и Европском суду за људска права. Он је рекао да је Србија доказани пријатељ Конвенције и бранитељ њених вредности. Придржавање пресуда Суда у Стразбуру и одржавање вредности из Конвенције није само правна обавеза власти у Београду, већ избор од кључне важности за јачање демократије, владавине права и људских права, као и за напредак у европским интеграцијама, подвукао је државни секретар. Србија данас има мали број случајева извршења пресуда пред Комитетом министара.

Комитет министара је поздравио значајан напредак који су оствариле српске власти у извршењу пресуде као и њихову посвећеност наставку рада на томе.

Закључивши да механизам исплате тзв. старе девизне штедње испуњава критеријуме из пресуде и да су усвојене све неопходне мере, Комитет министара је одлучио да затвори разматрање овог случаја.