Printer Friendly Version DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA PRAVDE RADOMIR ILIĆ NA SASTANKU RAZMATRANЈA IZVRŠENЈA PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LЈUDSKA PRAVA - KOMITET MINISTARA POZDRAVIO USVAJANЈE ZAKONA O UTVRĐIVANЈU ČINЈENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNЈA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI @ 6 March 2020 05:25 PM

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić je na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope 5. marta predstavio Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 29. februara 2020. godine. On je tom prilikom obavestio o dalјim koracima koje će Srbija preduzeti kako bi u potpunosti izvršila presudu Evropskog suda za lјudska prava "Zorica Jovanović protiv Srbije". Akcionim planom je predviđeno da Vlada Srbije obezbedi funkcionisanje istražnog mehanizma u skladu sa Evropskom konvencijom o lјudskim pravima, kao i da nastavi intenzivnu saradnju sa Savetom Evrope u tom procesu.

U odluci Komiteta ministara Saveta Evrope, usvojenoj 5. marta, izražava se veliko zadovolјstvo činjenicom da je Narodna skupština 29. februara usvojila Zakon kojim se formira nezavisni istražni mehanizam za otkrivanje sudbine tzv. "nestalih beba". Pozdravlјeno je i to što su vlasti Srbije nastavile blisku saradnju sa Sekretarijatom Saveta Evrope tokom procesa usvajanja Zakona, kako bi se osiguralo da rešenje bude u skladu sa Evropskom konvencijom o lјudskim pravima. Upućen je poziv vlastima Srbije da nastave saradnju da bi presuda bila u potpunosti i efikasno izvršena, kao i da preduzmu neophodne praktične mere za primenu novog mehanizma za utvrđivanje činjenica. U procesu utvrđivanja istine, naročito se ističe značaj formiranja baze podataka DNK i obuke istražnih sudija i policije za rešavanje slučajeva "nestalih beba". Vlasti Srbije će do 1. oktobra ove godine Komitetu ministara Saveta Evrope pružiti detalјne informacije o primeni i funkcionisanju istražnog mehanizma.

U skladu sa pozitivnim ocenama Komiteta ministara, odlučeno je da ovaj slučaj bude prenet iz pojačane u standardnu proceduru nadgledanja izvršenja presuda Suda u Strazburu.