Printer Friendly Version ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ РАДОМИР ИЛИЋ НА САСТАНКУ РАЗМАТРАЊА ИЗВРШЕЊА ПРЕСУДА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА - КОМИТЕТ МИНИСТАРА ПОЗДРАВИО УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О УТВРЂИВАЊУ ЧИЊЕНИЦА О СТАТУСУ НОВОРОЂЕНЕ ДЕЦЕ ЗА КОЈУ СЕ СУМЊА ДА СУ НЕСТАЛА ИЗ ПОРОДИЛИШТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ @ 6 March 2020 05:23 PM

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић је на састанку Комитета министара Савета Европе 5. марта представио Закон о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији, који је Народна скупштина Републике Србије усвојила 29. фебруара 2020. године. Он је том приликом обавестио о даљим корацима које ће Србија предузети како би у потпуности извршила пресуду Европског суда за људска права "Зорица Јовановић против Србије". Акционим планом предвиђено је да Влада Србије обезбеди функционисање истражног механизма у складу са Европском конвенцијом о људским правима, као и да настави интензивну сарадњу са Саветом Европе у том процесу.

У одлуци Комитета министара Савета Европе, усвојеној 5. марта, изражава се велико задовољство чињеницом да је Народна скупштина 29. фебруара усвојила Закон којим се формира независни истражни механизам за откривање судбине тзв. "несталих беба". Поздрављено је и то што су власти Србије наставиле блиску сарадњу са Секретаријатом Савета Европе током процеса усвајања Закона, како би се осигурало да решење буде у складу са Европском конвенцијом о људским правима. Упућен је позив властима Србије да наставe сарадњу да би пресуда била у потпуности и ефикасно извршена, као и да предузму неопходне практичне мере за примену новог механизма за утврђивање чињеница. У процесу утврђивања истине, нарочито се истиче значај формирања базе података ДНК и обуке истражних судија и полиције за решавање случајева "несталих беба". Власти Србије ће до 1. октобра ове године Комитету министара Савета Европе пружити детаљне информације о примени и функционисању истражног механизма.

У складу са позитивним оценама Комитета министара, одлучено је да овај случај буде пренет из појачане у стандардну процедуру надгледања извршења пресуда Суда у Стразбуру.