Printer Friendly Version PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE @ 13 February 2020 11:09 AM

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, održan je prijem u Palati Evrope u Strazburu. Prijemu je prisustvovalo oko 200 zvanica, među kojima su bili i članovi diplomatskog i konzularnog kora, kao i najviši funkcioneri Sekretarijata Saveta Evrope. Među gostima su bili i g-đa Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Saveta Evrope, g-din Rik Dems, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, i g-din Linos Aleksandros Sicilianos, predsednik Evropskog suda za ljudska prava.

Ambasadorka Aleksandra Đurović se rečima dobrodošlice obratila gostima, objašnjavajući istorijsku pozadinu i događaje koji se obeležavaju Danom državnosti Republike Srbije. Ambasadorka je značajan deo govora posvetila prvom ustavu Srbije, usvojenom 1835. godine, koji je bio jedan od najnaprednijih i najliberalnijih ustava tog vremena, kao i jedan od prvih te vrste u čitavoj Evropi. G-đa Đurović je takođe naglasila da Srbija, kroz saradnju sa Savetom Evrope, promoviše iste vrednosti kao i u vreme usvajanja svog prvog ustava - demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava.

Ispred Organizacije prisutnima se obratila i g-đa Marija Pejčinović Burić, koja je istakla značaj članstva Republike Srbije u Savetu Evrope, kao i brojnost konvencija Saveta Evrope kojima je Republika Srbija do sada pristupila.