Printer Friendly Version ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 13 February 2020 11:06 AM

Поводом Дана државности Републике Србије, одржан је пријем у Палати Европе у Стразбуру. Пријему је присуствовало око 200 званица, међу којима су били чланови дипломатског и конзуларног кора, као и највиши функционери Секретаријата Савета Европе. Међу гостима су били и г-ђа Марија Пејчиновић Бурић, генерална секретарка Савета Европе, г-дин Рик Демс, председник Парламентарне скупштине Савета Европе, и г-дин Линос Александрос Сицилианос, председник Европског суда за људска права.

Амбасадорка Александра Ђуровић се речима добродошлице обратила гостима, објашњавајући историјску позадину и догађаје који се обележавају Даном државности Републике Србије. Амбасадорка је значајан део говора посветила првом уставу Србије, усвојеном 1835. године, који је био један од најнапреднијих и најлибералнијих устава тог времена, као и један од првих те врсте у читавој Европи. Г-ђа Ђуровић је такође нагласила да Србија, кроз сарадњу са Саветом Европе, промовише исте вредности као и у време усвајања свог првог устава - демократију, владавину права и људска права.

Испред Организације присутнима се обратила и г-ђа Марија Пејчиновић Бурић, која је истакла значај чланства Републике Србије у Савету Европе, као и бројност конвенција Савета Европе којима је Република Србија до сада приступила.