Printer Friendly Version Državni sekretar Nemanja Stevanović učestvovao na godišnjoj 129. ministarskoj sednici Saveta Evrope u Helsinkiju @ 20 May 2019 01:40 PM

Državni sekretar Nemanja Stevanović je učestvovao na godišnjoj 129. ministarskoj sednici Saveta Evrope, održanoj 16. i 17. maja 2019. godine u Helsinkiju. Na sednici je, između ostalog, učestvovalo 30 ministara spoljnih poslova država članica Saveta Evrope.

Tom prilikom je obeležena 70. godišnjica organizacije posvećene unapređenju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u Evropi. Usvojena je Deklaracija koja bi mogla da pomogne u rešavanju krize u kojoj se ova međunarodna organizacija nalazi.

Državni sekretar Nemanja Stevanović je u svom obraćanju učesnicima govorio o važnosti koju Srbija pridaje Savetu Evrope i oblastima kojima se ta organizacija bavi. Osvrnuo se na napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu i istakao spremnost za nastavak uspešne saradnje. Informisao je o naporima koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulaže u unapređenje odnosa sa susednim zemljama, a koji su dali dobre rezultate. Sa druge strane, napomenuo je da je dijalog sa Prištinom ugrožen zbog podrivanja prištinske strane i odsustva njene spremnosti na istinski dijalog i saradnju.

Šestomesečno predsedavanje Кomitetom ministara Saveta Evrope je od Finske preuzela Francuska.