Printer Friendly Version Државни секретар Немања Стевановић учествовао на годишњој 129. министарској седници Савета Европе у Хелсинкију @ 20 May 2019 01:34 PM

Државни секретар Немања Стевановић је учествовао на годишњој 129. министарској седници Савета Европе, одржаној 16. и 17. маја 2019. године у Хелсинкију. На седници је, између осталог, учествовало 30 министара спољних послова држава чланица Савета Европе.

Том приликом је обележена 70. годишњица организације посвећене унапређењу демократије, људских права и владавине права у Европи. Усвојена је Декларација која би могла да помогне у решавању кризе у којој се ова међународна организација налази.

Државни секретар Немања Стевановић је у свом обраћању учесницима говорио о важности коју Србија придаје Савету Европе и областима којима се та организација бави. Осврнуо се на напредак који је Србија остварила у претходном периоду и истакао спремност за наставак успешне сарадње. Информисао је о напорима које председник Србије Александар Вучић улаже у унапређење односа са суседним земљама, а који су дали добре резултате. Са друге стране, напоменуо је да је дијалог са Приштином угрожен због подривања приштинске стране и одсуства њене спремности на истински дијалог и сарадњу.

Шестомесечно председавање Комитетом министара Савета Европе је од Финске преузела Француска.