Printer Friendly Version Učešće prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 128. ministarskoj sednici Saveta Evrope u Elsinoru @ 7 March 2019 09:44 AM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na 128. ministarskoj sednici Saveta Evrope u Elsinoru (Danska), održanoj od 17. do 18. maja 2018. godine.

Ocenivši ministarsku sednicu u Elsinoru kao odličnu priliku za razmenu mišljenja o najznačajnijim pitanjima i izazovima u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava sa kojima je 47 država članica suočeno u Evropi, ministar Dačić je podržao predloge generalnog sekretara za iznalaženje rešenja za tekuću krizu u Organizaciji, za zajedničko razmatranje uloge Saveta Evrope, sa glavnim ciljem postizanja većeg evropskog jedinstva. Podvukavši značaj poštovanja principa Saveta Evrope, pozdravio je opredeljenje za usmerenim jačanjem jedinstva i koordinacije dva glavna statutarna organa Saveta Evrope - Кomiteta ministara i Parlamentarne skupštine – u cilju iznalaženja konstruktivnih, transparentnih i pragmatičnih rešenja.

Dalje, ministar spoljnih poslova je preneo zadovoljstvo što je jedan od prioriteta predsedavanja Hrvatske Кomitetom ministara Saveta Evrope zaštita nacionalnih manjina, jer toj oblasti Srbija dugi niz godina posvećuje posebnu pažnju. Istovremeno, dodao je i da Srbija očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije, uključujući i pravo na korišćenje maternjeg jezika i pisma.

Dalje, pozdravio je donošenje Кopenhaške deklaracije, za koju smatra da će značajno doprineti budućem funkcionisanju Evropskog suda za ljudska prava.

Ministar Dačić je rekao da Srbija ostaje posvećena unapređenju evropskih standarda u domenu zaštite ljudskih prava, te naročito istakao rezultate saradnje Srbije sa telima poput Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) i Evropskog komiteta za sprečavanje torture i nehumanog ili degradirajućeg postupanja (CPT). Preneo je i očekivanje da CPT na odgovarajući način reaguje povodom brutalnog napada na direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marka Đurića, 26. marta 2018, koji je bio izložen torturi i ponižavajućem postupanju od strane policije u Кosovskoj Mitrovici.

Na kraju, podsetio je Srbija podržava nastavak angažovanja Saveta Evrope na Кosovu i Metohiji, uz puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244 i statusno neutralnog pristupa.