Printer Friendly Version Представљање кандидаткиње Републике Србије за реизбор у Експертској групи за борбу против насиља над женама и насиља у породици (ГРЕВИО) @ 6 March 2019 04:09 PM

Поводом предстојећих избора за чланове Експертске групе за борбу против насиља над женама и насиља у породици (ГРЕВИО), током Састанка потписница Истанбулске конвенције, заказаног за 1-2. април 2019. године, Стална мисија Републике Србије при Савету Европе је организовала представљање кандидата Србије гђе Биљане Бранковић за реизбор у овом телу, чији је врло активни члан од 2015. године, односно од самог оснивања.

Амбасадорка Ђуровић је, на самом почетку, објаснила представницима сталних мисија у Стразбуру о значају који Србија придаје борби против насиља над женама и насиља у породици, подсетивши да је Србија била међу првих десет потписница Конвенције односно оних који су је ратификовали, омогућивши тиме њено ступање на снагу. Пренела је, даље, задовољство што Србија поново има прилику да кандидује свог експерта чије је искуство у поменутој тематици препознато како на националном, тако и на међународном нивоу.

Биљана Бранковић је детаљно упознала госте са различитим аспектима својих ранијих истраживања и њеним радом на имплементацији Истанбулске конвенције у Србији, али и другим земљама. Такође, поделила је своје искуство о раду у ГРЕВИО, што укључује и многе изазове са којима се Експертска група и саме државе потписнице Истанбулске конвенције сусрећу.

У дискусији која је уследила, посебно интересовање код гостију је изазвало дефиниција физичког и других облика насиља у правним прописима земаља, реформе у националним кривичним системима држава, као и питање примене добре праксе у области превенције насиља над женама и насиља у породици.